24 apr. 2009

Manastirea Varatec

Manastirea Varatec

Manastirea Varatec, unul dintre cele mai cunoscute si mai vizitate monumente ale judetului Neamt, este situata intr-o mica depresiune de la poalele muntilor, adapostita de culmea Dealul Mare, la o altitudine care nu depaseste 460 m. Printre ctitorii acestui asezamant nu aflam nici nume voievodale si nici pe cele ale unor mari dregatori ai tarii. Manastirea a luat fiinta in 1781-1785 prin osardia maicii starete Olimpiada (fiica unui preot din Iasi), la sfatul renumitului staret Paisie Velicikovski de la manastirea Neamt si cu binecuvantarea Mitropolitului Gavriil Calimachi.

La inceput a fost o modesta asezare monahala, cu o bisericuta din lemn si mai multe chilii. In perioada 1781-1788, dupa constituirea nucleului monahal de la Varatec, prima stareta randuita aici de Paisie Velicicovschi e Maica Nazaria de la Durau si in 1794 se ridica o a doua biserica de lemn, mai ales ca intre timp Schitul Varatec se unise cu Schitul Topolita, beneficiind si de veniturile pe care le aduceau mosiile acestuia.

Manastirea Varatec

In 1803, Mitropolitul Veniamin Costache uneste manastirile Agapia si Varatec. Dupa cinci ani a fost inceputa constructia actuala, Biserica "Adormirea Maicii Domnului", din piatra de rau. Zidirea noii biserici se incheie in 1812 si a fost sfintita in 1841 dupa pictarea ei. In 1821 manastirea trece prin grele incercari fiind pustiita de turcii urmaritori ai eteristilor. Numarul mare de calugarite si buna lor organizare l-a determinat pe domnul Moldovei Mihail Sturza ca in 1839 sa declare independenta manastirii Varatec. Dupa anul 1844 s-au mai construit doua biserici (Nasterea Sf. Ioan Botezatorul, Schimbarea la Fata )si un paraclis (Sf. Nicolae ). In 1857, Manastirea Varatec "avea 4 biserici cu 17 clopote, 300 de chilii si 700 de calugarite, 12 mosii si un venit de 13.000 galbeni".

Manastirea Varatec

Incendiul de la 10/11 iunie 1900 a facut mari pagube manastirii afectand cea mai mare parte a chiliilor, arzand acoperisul bisericii mari impreuna cu cele doua turle de lemn si clopotnita.
Actualul complex de cladiri din incinta manastirii Varatec s-a construit dupa incendiul din 1900, doar zidul inconjurator - ridicat intre 1808-1812 - pastrandu-se in forma sa initiala.

Arhitectura bisericii "Adormirea Maicii Domnului" imbina elementele stilului moldovenesc cu unele elemente arhitecturale patrunse in Moldova la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul celui de-al XIX-lea. Biserica este zidita in mijlocul incintei, din piatra de rau si caramida in forma de nava, cu doua turle cilindrice al caror acoperis are forma de clopot, particularitate care o deosebste de alte constructii similare. In interior, pridvorul e acoperit cu doua calote sferice sustinute de un singur arc longitudinal si de alte doua arce laterale. Pronaosul si naosul, intre care se ridica un zid sustinut de doua coloane ionice tarzii. Aceste doua cupole sunt separate printr-un semicilindru de mici dimensiuni, sprijinit pe arce transversale, in timp ce altarul prezinta un arc dublou spre apus, fiind boltit in sfert de sfera la rasarit. Altarul este despartit de restul bisericii printr-o superba catapeteasma sculptata in lemn de tisa si poleita cu aur, lucrare cu o deosebita valoare artistica, executata de Constantin Zugravul in 1816, pe cheltuiala logofetesei Elenco Paladi.

Manastirea Varatec

Pictura bisericii a fost realizata in 1841 si s-a refacut in 1882 de pictorii T. Ioan si D. Iliescu. in anii 1968-1969 pictura a fost din nou spalata si intarita de pictorul Arintiu Avachian si ajutoarele sale D. Gurita, G. Popescu, G. Salagian, cu binecuvantarea Mitropolitului Moldovei Teoctist, cu pornirea si staruinta maicii Pelaghia Amilcar, stareta a intregului sobor, si cu obolul credinciosilor. Pictura de la Varatic se remarca printr-o anumita ...caldura a omenescului, un anumit pitoresc fizionomic in portretistica si o tonalitate calda, deschisa, a culorilor....

Manastirea Varatec

Clopotnita, amplasata la 80 m est de biserica, este o constructie din zid masiva, cu gang de intrare si doua etaje in forma patrata. Are acoperisul in forma de mitra arhieresca. La primul etaj se afla paraclisul Sfantul Ierarh Nicolae. Clopotnita este cuprinsa in corpul de chilii pe doua nivele, cu prispa larga, sprijinita pe siruri de coloane din lemn. Pe latura nordica a incintei se afla staretia si cladirile administrative, iar pe cea sudica, la parter, s-a amenajat o bogata si atractiva colectie muzeala in spatiul fostului Atelier "Regina Maria", construit in 1934 de catre regele Carol II la indemnul Mitropolitului Pimen. Muzeul pastreaza un valoros patrimoniu cultural-artistic si istoric, alcatuit dintr-un mare numar de hrisoave autentice, acte de danie si de intarire, obiecte de cult din metal pretios, icoane vechi, broderii, covoare si vesminte preotesti.

Manastirea Varatec

O deosebita atentie au acordat staretele manastirii pregatirii profesionale a monahiilor, creandu-se incadrul manastirii Varatec mai multe ateliere-scoala dintre care mentionam: Scoala monahala de pregatire profesionala pentru mai multe indeletniciri si cultura generala pentru calugarite (infiintata la 1 sept. 1803 de Veniamin Costachi), Scoala de fete pentru calugarite (deschisa la 18 decembrie 1860), Scoala de adulte (infiintata la 1 septembrie 1911), Seminarul monahal pentru calugarite. In noiembrie 1940 functionau la Manastirea Varatic urmatoarele ateliere: broderie bisericeasca si legatorie de carti, covoare, tricotaj, tesut panza, pictura bisericeasca si arta decorativa, majoritatea acestora mentinandu-se si in prezent.

Manastirea Varatec

La manastirea Varatec a lucrat mai multi ani arhimandritul scriitor Valeriu Anania, ales in 1993 Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu