17 mar. 2011

Taina Sf. Maslu farmacia creştinului în Postul Mare

Taina Sfântului Maslu, una din cele şapte Sfinte Taine, aduce vindecare fizică şi spirituală prin ungerea cu ulei sfinţit prin Harul Duhului Sfânt. Slujba este celebrată în mod curent în parohii, îndeosebi la sate unde mai mulţi preoţi se pot întâlni (de obicei in numar de 7). Orice membru al parohiei poate fi uns cu ulei sfinţit pentru vindecarea sufletului şi a trupului.
Uleiul poartă harul de a vindeca atât trupul, cât şi de a curăţa sufletul de rugina păcatelor. Slujba urmează tradiţia apostolică menţionată în Noul Testament: "... Să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi Domnul îl va ridica, şi de va fi făcut păcate se vor ierta lui." (Iacov 5,14-15).

An de an, preoţi şi mulţime de credincioşi din parohiile Roznov, Chintinici, Slobozia şi Săvineşti, săvârşesc Taina Maslului de obşte în a doua săptămână din Postul Mare; aceasta, după ce în prima săptămână s-au despovărăm de grijile lumii şi s-au curăţit simţurile în baia lacrimilor pocăinţei rugăciunii Sfântului Andrei Criteanul. Creştini din fiecare parohie participă, în pelerinajul lor curat, la cât mai multe rugăciuni în urcuşul către Înviere.


"Unde sunt doi sau trei adunati in Numele Meu, sunt si Eu in mijlocul lor" (Matei 18: 20)